Hlíva ústřičná
Límcovka obří
Opeňka měnlivá
Penízovka sametonohá
Polnička topolová
Šii-také
Ucho Jidášovo
Žampion

Šii-také - Recepty

(Lentinus edodes)

Játra po S'čchuansku - Kuře s nádivkou se šii-také - Rýže se zeleným hráškem a šii-také - Houby pečené na grilu

Játra po S'čchuansku

500 g jater, škrobová moučka, 5 lžic oleje, hrstka máčených sušených hub šii-také, 1 stroužek česneku, 3 mladé cibulky i s natí (nebo 1 cibule), lžička cukru, hrst zelených fazolek, 1/2 lžičky zázvoru, pálivá paprika, 2 lžíce sójové omáčky, 1 dl vývaru, 2 lžíce desertního vína, lžička glutasolu.

Játra nakrájíme na tenké plátky o velikosti sousta. Obalíme je ve škrobové moučce a prudce za stálého míchání opečeme na oleji. Pokrájíme máčené houby na kousky, česnek na plátky, mladé cibulky na dvoucen ti metrové kousky a přidáme k opečeným játrům. Osmahneme, promícháme, přidáme cukr, zázvor, pálivou papriku, sójovou omáčku, vývar, víno, glutasol a krátce povaříme. Nakonec přidáme sterilované nebo vařené fazolové lusky pokrájené na třícenti metrové kousky. Prohřejeme, promícháme a stáhneme z ohně. Opečená játra mají zůstat křehká, proto je nutná rychlá příprava. Místo fazolek je možno použít zeleninovou tykev, špenát, zelí, pórek, kedlubnu nebo celer, případně bambusové výhonky nakrájené na nudličky o délce 2 cm. (Syrovou zeleninu opečeme spolu s cibulkou)

Kuře s nádivkou se šii-také

kuře, 20 dkg šii-také, 2 vejce, 1 cibule, sůl, mletý kmín, olej a koření dle vlastní chuti

Osmažíme cibuli, přidáme nakrájenou šii-také, osolíme, pokmínujeme a chvíli podusíme. Pak přidáme jedno vejce a mícháme než vejce ztuhne. Necháme zchladnout a přidáme druhé vejce. Touto směsí naplníme osolené kuře, zašijeme a dáme péci. Povrch kuřete můžeme potírat kořením rozmíchaným v oleji. Příloha: hranolky nebo brambory. V zimních měsících můžeme použít hlavičky václavek, které mohou být zmrazené, nebo penízovky sametonohé.

Rýže se zeleným hráškem a šii-také

800 g vařené rýže, tj. asi 300 g rýže syrové, 250 g očištěných čerstvých hub šii-také (nebo sušených), 80 g másla, 60 g cibule, 10 g mleté sladké papriky, trocha kmínu, sůl, 6 lžic sterilovaného zeleného hrášku, 60 g nastrouhaného ementálu nebo parmazánu, asi 1 dl vývaru připraveného z kostky slepičího bujónu

V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, k ní přidáme na větší kousky nakrájené houby, osolíme, opaprikujeme, okmínujeme a udusíme do měkka. K měkkým houbám přidáme uvařenou rýži, okapaný hrášek, přilijeme trochu vývaru, promícháme a dobře prohřejeme. Jednotlivé porce posypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme buď jako samostatný pokrm s rajčatovou omáčkou, nebo jako příkrm k dušeným a pečeným masům. Pro 6 osob.

Houby pečené na grilu

800 g klobouků z čerstvých hub (žampiony, šii-také), 120 g másla, sůl, mletý pepř a petrželka

Středně velké kloboučky hub očistíme a "semenice" (lupeny nebo trubky), jsou-li větší, odstraníme. Potom je dáme do kastrolu vedle sebe, přelijeme rozpuštěným máslem a necháme asi hodinu stát. Pak je z másla vyjmeme a celkem asi 10 minut na grilu po obou stranách pečeme. Při opékání potíráme kloboučky máslem. Upečené osolíme a opepříme, posypeme jemně rozsekanou petrželkou, klademe na horké topinky a podáváme. Obměna: Do kloboučků hub, než je přelijeme rozpuštěným máslem, můžeme také zapíchat na nudličky nakrájený česnek. Pro 6 osob.