Hlíva ústřičná
Límcovka obří
Opeňka měnlivá
Penízovka sametonohá
Polnička topolová
Šii-také
Ucho Jidášovo
Žampion

Límcovka obří - Recepty

(Stropharia rugosoannulata)

Houbovníky z límcovky - Kuřecí směs po indicku - Těstovinové flíčky vařené s houbami a vejci - Kuře dušené s houbami

Houbovníky z límcovky

400 g čerstvých hub, 400 g vařených brambor, 2 cibule, 100 g másla, 3 vejce, sůl, strouhanka na obalení, olej na smažení, případně kyselá smetana nebo jogurt na polití

Drobně nakrájené houby a nasekanou cibuli podusíme na másle. Přidáme nastrouhané brambory a vejce a osolíme. Řádně promícháme a tvoříme malé karbanátky, jež obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji po obou stranách. Případně možno polít kyselou smetanou nebo jogurtem.

Kuřecí směs po indicku

kuřecí maso, límcovka, olej, cibule, česnek, kmín, skořice, zázvor, hřebíček, sůl, bílý jogurt, máslo

Maso nakrájíme na proužky, opečeme na tuku, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, plátky límcovky, mleté koření, česnek a osolíme. Podlijeme a dusíme 20 minut. Bílý jogurt rozmícháme s troškou vody, směs zalijeme a ještě dusíme. Nakonec přidáváme máslo. Podáváme se zeleninovou rýží.

Těstovinové flíčky vařené s houbami a vejci

250 g očištěných čerstvých hub (límcovky), 60 g másla, 40 g cibule, sůl, mletý pepř, 250 g těstovinových flíčků, voda, 4 vejce umíchaná na másle a trochu rozsekané pažitky.

V kastrole rozehřejeme máslo, v něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme a udusíme do měkka. Pak k nim přimícháme ve slané vodě uvařené, scezené, studenou vodou prolité, okapané flíčky a dobře prohřejeme. Houby s flíčky rozdělíme na čtyři talíře, na jednotlivé porce pak dáme část na másle umíchaných vajec a posypeme jemně rozsekanou pažitkou. Jako přílohu použijeme saláty ze syrové zeleniny.

Kuře dušené s houbami

1 velké kuře, 5 dkg slaniny, cibulka, mrkev, petržel, 1/2 celeru, sůl, pepř, 1/4 kg límcovky, 4 dkg másla, lžíce mouky, 1/8 1 vína, citrónová šťáva

Kuře nakrájíme na větší kousky, pokrájenou slaninu rozpálíme a vložíme osolené a opepřené kuře. Přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli. Dusíme do měkka. Houby dusíme a když je z nich šťáva vysmahlá, zaprášíme moukou, zalijeme vínem a citrónovou šťávou. Kuře vyjmeme, šťávu přecedíme a smícháme s houbami. Necháme přejít varem a nalijeme do mísy na kuře. Podáváme s těstovinami.